The Harmonica Music Factory

Home Products About Us Gallery Contact Us

Folk Music

In 1983 maakte Nico nog even een uitstapje naar de folkmusic. De bestaande folkgroep Sistrum, die onder de kenners in Nederland toch wel enige bekendheid genoot, wilde eens wat anders. Elektrische gitaren i.p.v. akoestisch en wat toegevoegde instrumenten, zoals mondharmonica, viool en drums. Via gitarist Ruud Verschoor, die Nico kende, is hij in de groep terecht gekomen. De groep, zich noemende de Kanniedans(en) Band speelde o.a. op Folkfestivals in Dordrecht en Arnhem.

In Dordrecht werd een opname gemaakt, die op de radio uitgezonden zou worden. Dat is nooit gebeurd en terecht, want bij de start ging het al fout. De leader of the band, Leo v.d. Kruis, kondigde het eerste nummer aan en maakte een intro van een heel ander nummer. Wat er gebeurde wil je niet geloven, de ene helft van de band speelde het aangekondigde nummer en de andere helft ging dapper op het intro verder. Door de zenuwen en omdat die akkoordenschema’s vaak niet zo veel verschillen in die muziek, had iedereen het pas door toen het nummer al aardig op streek was. Het zal lekker geklonken hebben. De dag er na mochten ze er nog een keer optreden, waardoor er zowel voor Dordrecht als Arnhem toch positieve recensies in de krant kwamen. Als Sistrum kwam er in 1984 nog een LP uit, waarop Nico 2 nummers meespeelt.

The Blue Cats

Op een mondharmonica reünie in 1990, georganiseerd door Joop Winterberg(vinetist van de Multicats), ontmoetten Nico en Frans(Pauli) de bassist van de Multicats van het eerste uur, Tom Hayes. Hij had zeker 25 jaar geen bas geblazen, maar toen hij het pas nog eens probeerde ging het nog best, vertelde hij. Een week later was de samenwerking beklonken en was het mondhar­monicatrio The Blue Cats een feit. Hoewel, die naam kwam pas later, toen ze klaar waren om een optreden te maken. Bij hun optredens maakten ze gebruik van een eenvoudige ritmische begeleiding op tape. Op Youtube is dat nog op een filmpje te zien. Later werd de begeleiding met midi-apparatuur uitgevoerd. Het trio vormde echt een eenheid, waardoor het muzikaal voortvarend ging. Er was een optreden op de radio bij de N.C.R.V. in het programma van Ted de Braak. Door het kennelijk enorme succes werden zij daar een paar maanden later weer gevraagd voor een optreden. Ook werden op Radio 5 en de Regionale zender Vlaardingen opnames van hen gedraaid. Aan het trio kwam een onverwacht einde toen bassist Tom Hayes op 31 december 1992 plotseling kwam te overlijden.

Multicats

In 1995/6 speelde Nico Bas in een gelegenheidstrio met Jazzsolist Wim Dijkgraaf en vinetist Joop Winterberg. Nico verving Aad de Haan die stopte als bassist. Er waren enkele optredens in Duitsland en Nederland.